2020 State of Jefferson EMS Conference

Friday, March 13th

7:00 - 7:30

Registration & Full Breakfast

Morning General Sessions

7:30 - 8:00	Opening Ceremony
8:00 - 9:00	Trauma Case Review
9:05 - 10:05	Roots of Resiliency - Human Trafficking Rebecca Bender
10:05 - 10:35	30 Minute Break - Visit our Exhibitors/Vendors
10:35 - 11:35	A Debate: Mechanical CPR Devices and Epi in Cardiac Arrest Doctors Jeff Jarvis & Ritu Sahni
11:40 - 12:10	Lights and Sirens - Legal Aspects David Givot
12:10 - 1:25	Lunch (provided) and Exhibitors/Vendors

Afternoon Breakout Sessions

1:25 - 2:25	Secretions and Excretions Dr. Ed Racht Thinking Bigger - The World of EMS
	Hilary Gates CARES Stella Rausch-Scott
2:25 - 2:35	10 Minute Break for transition
	Lifesavers Anonymous Dan Limmer
2:35 - 3:05	Unplanned Extubation Scott Bourn
	Third Trimester Emergencies Dr. Mo Daya
3:05 - 3:35	30 Minute Break for transition and Exhibitors/Vendors
3:35 - 4:35	Evaluation & Management of Pain in EMS Dr. Ed Racht The ULTIMATE BLS Provider Guide to Stroke
	Mike Verkest Topic To Be Determined
4:35 - 4:45	10 Minute Break for transition
4:45 - 5:15	Stroke Screen Reviews Dr. Ritu Sahni EMS Leadership David Givot Traumatic Brain Injury 2020 - What's New?
	Dr. Mo Daya

2020 State of Jefferson EMS Conference

Saturday, March 14	4	
7:30 - 8:00	Registration & Full Breakfast	
Morning Breakout Sessions		
	Slow Down and Buckle Up: A Case for Staying and Playing Hilary Gates	
8:00 - 9:00	Cardiac Care After EMS Arrival-Here's What Happens Next Dr. Brian Gross	
	Dealing with Lawyers David Givot	
9:00 - 9:10	10 Minute Break for transition	
	Pediatric Potpourri Dr. Alicia Bond	
9:10 - 10:10	Top EMS Papers in 2019 Dr. Jeff Jarvis	
	Let's Get Serious About Safety Scott Bourn	
10:10 - 10:20	10 Minute Break for transition	
	Notes From the Street Dan Limmer	
10:20 - 11:20	What's New in EMS Toxicology Dr. Ritu Sahni	
	Topic To Be Determined	
11:20 - 11:30	10 Minute Break for transition	
	How to Earn Your Place on the Stage or the Page Hilary Gates	
11:30 - 12:00	Medical Effects of Nuclear Weapons Dr. Jill Antione	
	Nerding With Nerds - Understanding the Literature on Improving Survival from TBI Dr. Jeff Jarvis	
12.00 12.45	Lunch (provided)	

12:00 - 12:45 Lunch (provided)

Afternoon General Sessions

12:45 - 1:15	Are You InFOAMed? Mike Verkest
1:20 - 1:50	Becoming Evidence Based Scott Bourn
1:55 - 2:25	EMS Director's in the Hot Seat
2:25 - 2:35	10 Minute Break
2:35 - 3:35	When the Grim Reaper Wins Dan Limmer
3:40 - 4:40	The Little Things Make the Difference Dr. Ed Racht
4:40 - 5:00	Closing Remarks